Koło biologiczno – chemiczne w ramach zajęć przeprowadziło analizę chemiczną wody zebranych z różnych źródeł: Beskidu Śląskiego (woda ze źródła Wisły), z Gorców ( z ujęć: Gorc, Kamienica, Smocze źródło) oraz woda kranowa pobrana w szkole. Wyniki prezentujemy poniżej.
Badanie czystości wody na podstawie stężenia amonu, azotanu, azotynu i fosforanu, kwasowość oraz twardość wody
Dlaczego woda powinna być badana? Badanie wody jest niezbędnym krokiem w celu oceny przydatności wody do spożycia oraz doboru urządzeń do uzdatniania wody. Uzdatnianie wody polega na dostosowaniu jej właściwości fizykochemicznych do wymagań wynikających z jej przeznaczenia. Podstawowym czynnikiem decydującym o sposobie uzdatniania wody jest jej skład a zatem od ustalenia składu fizykochemicznego wody należy rozpocząć proces projektowania stacji uzdatniania wody.Na podstawie stężenia podanych związków możemy częściowo określić, czy woda nadaje się do spożywania, podlewania roślin czy jedynie do mycia samochodów. Nieodpowiednio zrównoważona ilość jest niebezpieczna zarówno dla zdrowia jak i dla życia. Kwasowość wody pozwala określić do jakiego rodzaju użytku można ją stosować (podlewanie roślin, spożywczość), natomiast twardość wody daje nam informacje jak wiele kamienia może się wytrącić podczas gotowania tej wody (wpływa to chociażby na żywotność pralek, ekspresów do kawy etc.)
Standardy dla wody spożywczej wg europejskich norm:
Zbadane przez naszą grupę wody:
Źródło |
amon |
azotan |
azotyn |
fosforan |
pH |
twardość |
Wisła |
0,05 |
0 |
0,02 |
0,5 |
5 |
b. twarda |
Gorc |
0,2 |
0 |
0,02 |
0 |
7 |
b. twarda |
Kamienica |
0,2 |
10 |
0,02 |
0 |
7,5 |
b. twarda |
Smocze Źródło (Gorce) |
0,2 |
25 |
0,02 |
0 |
7,5 |
b. twarda |
Bocheńska kranówka |
0,1 |
0 |
0,02 |
0 |
7,5 |
b. twarda |
Na podstawie przeprowadzonych przez nas badań jedynie woda z Wisły nie nadaje się do spożycia (jest zbyt kwaśna). Najbardziej wartościowa jest woda ze Smoczego Źródła (Gorce), ponieważ prawie wszystkie wartości oscylują w okolicach rekomendowanych. Jednak nie należy tych wód spożywać bez uprzedniego przefiltrowania/przegotowania. Nasze badania określają jedynie odpowiednie proporcje związków chemicznych (ich dopuszczalną oraz preferowaną ilość). Przed spożyciem należałoby jeszcze sprawdzić występowanie drobinek i mikroorganizmów w wodzie.
„Cyfrowy Powiat Bocheński” - E-administracja w Powiecie Bocheńskim.
Używamy plików cookies w celu optymalnej obsługi Państwa wizyty na naszej stronie. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.