Symbol języka migowego

WorldSkills Poland 2025

03.11.2025
Sukces Adama Filipowskiego

Konkurs II stopnia WorldSkills Poland 2025 - preeliminacje do WorldSkills w Szanghaju

23 października w Koninie odbył się uzupełniający regionalny konkurs WorldSkills Poland w specjalności odnawialne źródła energii mający na celu wyłonić trójkę najlepszych uczniów awansujących do finału, który odbędzie się w Gdańsku już w grudniu. Tam spośród 12 zawodników zostanie wyłoniony zwycięzca, który ma szansę na wzięcie udziału w zawodach międzynarodowych, które odbędą się w Szanghaju w 2026 roku. Oprócz wiedzy i umiejętności praktycznych warunkiem przystąpienia do zawodów jest zmieszczenie się w przedziale wiekowym 18-25 lat.

Z dwudziestu różnych zawodów startujących w zawodach międzynarodowych zostanie wybranych dziesięciu najlepszych przedstawicieli, którzy będą reprezentować Polskę. Osoby, które się zakwalifikują, zanim wyjadą do Szanghaju będą ćwiczyć z trenerami wspieranymi przez firmy partnerskie, tak aby jak najlepiej przygotować się do rywalizacji.

W Koninie do współzawodnictwa w konkurencji OZE przystąpiło 12 uczniów z różnych szkół - Szczecina,Wrocławia, Inowrocławia, Konina i z Bochni. Z Zespołu Szkół nr 2 w Bochni zakwalifikował się uczeń z klasy Va - Adam Filipowski.

Po kilkugodzinnych zmaganiach z trzema zadaniami obejmującymi umiejętności wykonywania instalacji ciepłej wody, kosztorysowania i posługiwania się językiem angielskim, komisja wyłoniła trzech laureatów kwalifikujących się do kolejnego trzeciego etapu, który odbędzie się w Gdańsku. Adam tutaj okazał się najlepszy. Gratulujemy Mu wyniku i życzymy powodzenia w Gdańsku.

Opiekunem z ramienia szkoły był Mirosław Koźbiał.

Więcej informacji o konkursie - https://www.frse.org.pl/wspoland

Laureaci konkursu WorldSkills

Dyplom

Laureaci konkursu WorldSkills

Laureaci konkursu WorldSkills

Logotypy funduszy UE

„Cyfrowy Powiat Bocheński” - E-administracja w Powiecie Bocheńskim.

Używamy plików cookies w celu optymalnej obsługi Państwa wizyty na naszej stronie. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.